Seinän maalaamisella tyrmäävä vaikutus

maalaaminen.jpg

Kevät saa ihmiset heräämään ja miettimään kodin ja yritysten sisustuksia uusiksi. Pelkällä seinän maalaamisella voidaan saada ihmeitä aikaan tilassa. Maalikauppojen värikartat ovat täynnä erilaisia ihania värejä ja oikean sävyn löytyminen aiheuttaa päänvaivaa. Sisustussuunnittelija voi onneksi auttaa hahmottamaan tilaa kokonaisuutena ja etsimään sen juuri oikean sävyn niiden lukuisten värien joukosta ja sitten vain maalaamaan. Tässä vaiheessa olsi kuitenkin hyvä pysähtyä. Oikean sävyn löytymisen lisäksi harva tulee ajatelleeksi maalien valintaa sen pidemmälle kuin, että valitsee seinälle seinämaalin ja ulkoverhoukseen ulkomaalin.

Nimittäin maalien koostumuksessa on suuria eroja. Isoissa rautakaupoissa maalivalikoima pohjaa muovisiin lateksimaaleihin eikä kuluttajalla käy välttämättä mielessäkään, että olisi muita vaihtoehtoja. Lateksipohjaisien muovimaalien ongelma on ne lukuiset maalaamisessa sisäilmaan välittyvät kemikaalit sekä maalin sisältämä mikromuovi. Lisäksi muovipohjaisessa sisämaaleissa on muun muassa melkoinen määrä VOC-päästöjä (alkaanit, glykolit, glykoliesterit, halogenoidut yhdisteet, viskositeetin säätäjät TXIB ja Texanol), ftalaatteja, herkistäviä säilöntäaineita ja homeenestoaineita. Muovimaalin vaikutus on kirjaimellisesti tyrmäävä kemikaalipitoisuuksien vuoksi.

Jos halutaan välttää ympäristöä kuormittavia muovimaaleja, on ilmiselvä valinta hengittävä ekologinen maali. Maalin hengittävyys tarkoittaa maalin kykyä imeä kosteutta itseensä sekä kykyä luovuttaa vesi pois ilmankosteuden vaihtelun mukaan. Nykyisin markkinoilla on usean eri valmistajan luonnonmukaisia maaleja. Tässä muutama esimerkki:

Coloria Greenline maalit ovat luonnonöljypohjaisia(100%:sti muoviton), hajuttomia, sisäilman laatua parantavia ja emissiovapaita maaleja (ei vapauta huoneilmaan VOC:ja, formaldehydejä, ammoniakkia tms.) . Maalit muodostavat täysin hengittävän pinnan ja ne ovat sävytettävissä useimpien värikarttojen mukaan (A- ja C-pohja).

Auro luonnonmaalit ovat puolestaan maailman ensimmäinen hiilineutraali maalivalmistaja vuonna 2007. Maalien vähäiset jätteet ovat kuivuneina kompostoitavissa, koska raaka-aineet ovat 99,9 prosenttisesti luonnonmukaisia ja biohajoavia. Aurolla löytyy sisäseinille kalkkimaaleja, jotka kestävät hyvin lämmönvaihtelun ja soveltuukin tämän takia hyvin muurien ja tulisijojen maalaamiseen. Hengittävyyden ansiosta kalkkimaali on oivallinen myös vaativiin olosuhteisiin kuten kellareihin sekä emäksisyyden ansiosta se antaa suojan homeitiöitä, viruksia ja bakteereita vastaan.

Luonnonmukaisten maalien käyttö lisää hengittävyyden ansiosta asumismukavuutta. Toki asunnon muut rakenteet vaikuttavat asunnon kokonaishengittävyyteen. Maalien kemikaalivähäisyydellä suojelemme niin itseämme kuin ympäristöä. Ei siis ole yhdentekevää, miten luomme sisustusta ja kauneutta ympärillemme. Uskonkin vahvasti, että ekologisella sisutussuunnittelulla luomme hyvinvointia kauaskantoisemmin useammalle sukupolvelle. Nyt vain maalaamaan tyrmäävän näköisiä seiniä ilman muovia ja kemikaalipäästöjä.

- Tuuli