Siirtolapuutarhamökki uudistuu

IMG_4962.JPG

Edellisessä blogipostauksessa kerroin luonnonmaaleista. Ajattelinkin esitellä nyt suunnittelemani mökkiuudistuksen, jossa  käytettiin Coloria Greenlinen luonnonmaaleja. Asiakkaani ostama pieni siirtolapuutarhamökki kaipasi valoisuutta ja pintojen uudistusta. Mökin sisustustyyli ei tuntunut mökin omistajasta mieleiseltä ja pieni keittiönurkkaus oli epäkäytännöllinen eri parisine hyllyineen. Ennen uudistusta mökissä oli ummehtunut haju johtuen seinäpintojen lastulevyistä, jotka ilmankosteuden vaihdellessa olivat alkaneet haisemaan. Muuten mökki oli erinomaisessa kunnossa mm. hyvä rossipohja ja kaunis puulattia. Remontissa oli ajatuksena poistaa välikatto, jolloin saataisiin mökkiin korkeampi huonekorkeus ja eteisen päälle nukkumaparvi. Seiniin ja kattoon haluttiin vaihtaa lastulevyn tilalle puupaneelit hengittävyyden takia.

Mökistä sen verran, että sinne ei tullut sisälle vettä ja sitä on käytetty vain kesäisin eli talvet mökki on ollut kylmillään. Mökki oli jatkossakin vain kesäasuttava, joten mökkiä ei ollut remontin yhteydessä tarpeen eristää. Mökin omistaja ramointoi itse ystäviensä kanssa.

Mökin uudistus alkoi vintiltä. Ihan ensimmäisenä kattoparruihin tehtiin koolaukset, jotta paneelin voisi asentaa sopivin etäisyyksin. Koolausten jälkeen asennettiin ilmansulkupaperi ja paperin päälle kertaalleen pohjamaalatut puupaneelit. Maalauksessa käytettiin luonnonmukaista ja hengittävää Coloria Greenlinen seinämaalia. Ennen välikaton purkua kattopaneelit maalattiin vielä kertaalleen valkoisella maalilla. Katon maalauksen ohessa tuvassa pystyi aloittamaan seinien sekä vanhojen hapristuneiden sähköjohtojen purkaminen. Tämä tarkoitti sähköjen katkaisua purkamisen ajaksi.

Välikaton purku aloitettiin vintin lattian puulankkujen irrotuksella. Tämän jälkeen siirryttiin tuvan kattopaneloinnin kimppuun. Tuvan katon lakatut sisarpaneelit purettiin hellä varoen, jotta Facebookin roskalavan kautta löytyneet uudet paneelin omistajat pystyisivät hyötymään niistä mahdollisimman hyvin. Osa välikaton alta paljastuneista parruista poistettiin ja jäljelle jääneiden parrujen seinäkiinnityskohtaan lisättiin kulmaraudat tukemaan parrua. Seinien ja välikaton purkamisen jälkeen sähkömies kävi asentamassa mökkiin uudet sähköjohdot seinärakenteisiin. Seinärakenteiden koolauksia paranneltiin ja juoksuja lisättiin tarpeen mukaan, jotta paneelit saataisiin mahdollisimman hyvin asennettua eikä naulaamisen välit olisi liian suuria. Tämän jälkeen seinät voitiin vuorata ilmansulkupaperilla. Paperin päälle naulattiin kertaalleen Coloria Greenlinen maalilla pohjamaalatut seinäpaneelit, jotka paikalleen asennuksen jälkeen maalattiin vielä kertaalleen.

Mökin pintaremontointiin meni noin neljä arki viikkoa. Mökkiä ei vielä viime kesänä ehditty sisustaa ja ajatuksissa on ensi kesänä viedä sisustaminen loppuun. Asiakas on tähän mennessä ollut todella tyytyväinen, kun haisevat materiaalit ovat vaihtuneet hengittäviin materiaaleihin ja mökkiin on tullut lisää tilaa sekä uutena asiana nukkumaparvi. Lisää kuvia luvassa ensi kesänä, kun mökki saa lopullisen asunsa.

-Tuuli

Mökki ennen remonttia

Mökki ennen remonttia

Mökki kesken remontin

Mökki kesken remontin

Välikatto ja lastulevyseinät poistettu

Välikatto ja lastulevyseinät poistettu

1115c993-aae9-404b-a6c4-3992c9aba70a.jpg